
Składniki
4 litry
2 sztuki
6 ziaren
3 sztuki
12 ziaren
1 łyżka
2 sztuki
6 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydło i golonkę z indyka razem z obraną marchewką zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzamy, mięso pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
W 1 litrze wody gotujemy brokuły przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Krok 3
W 8 miseczkach układamy na dnie po plasterku jajka, a wokół na przemian plastry marchewki i kawałki brokułów. Na wierzchu kładziemy posiekane mięso indyka.
Krok 4
Wywar podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr i rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i zalewamy warzywa i mięso ułożone w miseczkach.
Krok 5
Czekamy aż galaretki ostygną i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej