Zupa z zielonej soczewicy: z ziemniakami, najlepsza | Przepisy.pl pixel

Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

heart
626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

500 mililitrów

1 pęczek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Jak się zrumienią, dodaj selera i marchew.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia wlej bulion i całość zagotuj.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj soczewicę i ziemniaki. Żeby wydobyć bogaty smak dania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż zupa zrobi się gęsta, a ziemniaki i soczewica bardzo zmiękną. Ewentualnie wlej trochę wody. Podawaj z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Miczi Micziano

    Miczi Micziano , 05.05.2023

    Muszę przyznać, że zupa wyszła naprawdę świetna. Rodzinka wpierniczała po 2 talerze :D Zdrowo i smacznie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Raj

    Monika Raj , 30.03.2017

    pychotaaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa z zielonej soczewicy Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Przygotuj gęstą warzywną zupę z soczewicy zielonej według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadniamy nim, że przyrządzenie smacznej potrawy może być prostsze niż kiedykolwiek. Po ugotowaniu zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami jest delikatnie kremowa i dobrze współgra z wieloma dodatkami. Aby zrobić ten wyjątkowy przysmak, należy usmażyć na oleju cebulę i czosnek, potem dodać marchew oraz seler, dolać bulion, dorzucić ziemniaki, soczewicę, i całość zagotować. W naszej recepturze jasno wyjaśniamy, jak zrobić najprostszą zupę z zielonej soczewicy.

Dla kogo?

Bazę zupy z zielonej soczewicy stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Potrawa jest niepodważalnym dowodem na to, że posiłek bez mięsa może być nie tylko smaczny, ale też bardzo treściwy.

Na jaką okazję?

Zupa z soczewicy zielonej to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, więc łatwo będzie włączyć ją do jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Soczewica znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego wszechstronnego strączka przyrządza się m.in. warzywne gulasze, pasztety oraz pasty. Baw się tym składnikiem do woli i przekonaj się, że zupa z zieloną soczewicą to idealny wstęp do świata roślinnej kuchni.

Dla urozmaicenia:

W daniu sprawdzi się dodatek świeżych ziół (kolendry, natki pietruszki, rozmarynu), a także innych warzyw, np. cukinii i dyni. Zupa z zieloną soczewicą będzie świetnie smakować podana z ziołowymi paluszkami z ciasta francuskiego, czosnkowymi grzankami albo wiejskim chlebem. Często dołącza się do niej również kleks z gęstego napoju roślinnego. Bez trudu więc stworzysz własną wersję najlepszej zupy z soczewicy zielonej. Do dzieła!