Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

8 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj, włoszczyznę obierz. Wszystko przełóż do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wywar zachowaj i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos BBQ, posiekaną papryczkę chilli, miód, olej oraz sos sojowy. Marynatę dopraw do smaku przyprawą Knorr Smokey i wymieszaj (od razu odłóż 4 łyżki marynaty na później).

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 2

Krok 3

Wystudzone golonki włóż do miseczki z marynatą BBQ i dokładnie je posmaruj. Każdą z nich zawiń w aluminiową folię i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz ok. 15-20 minut.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie golonki odwiń z folii, posmaruj pędzelkiem odłożoną marynatą i ponownie połóż na grillu – piecz do momentu zrumienienia, ale uważaj aby nie przypaliły się. Tak przygotowane golonki podawaj z pieczonymi ziemniakami, z kwaśną śmietaną i grubym szczypiorem.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W identyczny sposób możesz przygotować inne mięso, np. pałki z kurczaka – tych natomiast nie musisz gotować, są dużo mniejsze i z pewnością upieką się szybko na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”

Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie się naszym przepisem na pikantne golonki, przygotowywane na grillu. Danie wyróżnia także lekki aromat wędzenia, który tworzy oryginalną kompozycję z delikatnym mięsem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić przyjaciół i rozpocząć przyjęcie z golonkami z indyka w stylu BBQ! Będzie pysznie!

Dla kogo?

Golonki indycze zachwycą przede wszystkim zwolenników grillowanych mięs. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi pikantne i aromatyczne dania.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na grilla! Golonki z indyka w sosie BBQ są także doskonałą propozycją na niedzielny obiad.

Czy wiesz, że?

Indyki w Polsce pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dziś hodowane są na skalę masową w wielu odmianach. W naszym kraju najpopularniejsze są rasy: Bronz, Bronz szerokopierśny oraz Beltsville.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możecie przygotować pałki z kurczaka. Wówczas pomińcie ich wcześniejsze gotowanie, wystarczy mięso upiec na grillu.