Gratin dauphinois, czyli zapiekanka po francusku
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki w talarki o grubości 0.5 cm.
Krok 2
Zagotuj 0.75 szklanki mleka.
Krok 3
Natrzyj brytfankę rozkrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj masłem.
Krok 4
Rozłóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posyp połową startego sera i zalej wrzącym mlekiem.
Krok 5
Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Roztrzep jajko z mlekiem, solą i pieprzem. Zalej tym ziemniaki i posyp resztą sera.
Krok 7
Piecz jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej