Grillowane warzywa
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
300 gramów
150 gramów
80 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść papryki oraz cukinię. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Pomidorki umyj.
Krok 2
Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 3
Wszystkie warzywa przełóż do miski. Dodaj przyprawę Knorr oraz oliwę i wymieszaj.
Krok 4
Z folii aluminiowej przygotuj małe „miseczki” i włóż do środka garść warzyw oraz ser feta. Przygotuj tak cztery porcje i zwiń szczelnie tak aby zamknąć „miseczki” .
Krok 5
Umieść warzywami na rozgrzanym grillu i grilluj ok 30 minut. Przed podaniem odchyl nie co folię.

Dobra rada:
Takie warzywa możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, ze upieczesz je w temperaturze 200 stopni przez ok 30-40 minut. To świetna danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa
Dla największych miłośników grillowania pierwsze wiosenne dni są doskonałym pretekstem do rozpoczęcia sezonu na dania z rusztu, który zwykle trwa nawet do jesieni. Nie sposób dziwić się popularności tej aktywności. Jest nie tylko sposobem na przygotowanie niezrównanych smakołyków, ale może stać się sposobnością do spędzania czasu w gronie przyjaciół i dobrej zabawy. Podczas najbliższego spotkania przy grillu proponujemy zamienić popularne mięsa na kolorowe warzywa na grilla. Nie pożałujecie!
Dla kogo?
Grillowanie to rozrywka dla każdego, niezależnie od diety. Wegetarianie i weganie dzięki wegetariańskim potrawom na grilla mogą bawić się przy ruszcie tak samo dobrze, jak amatorzy karkówki.
Na jaką okazję?
Nie trzeba organizować dużego przyjęcia, by zyskać pretekst do przygotowania wegetariańskich dań z grilla. Może tym razem, zamiast robić obiad w kuchni, wyjdziecie na taras?
Czy wiesz, że?
Grill rozgrzejcie odpowiednio wcześniej. Lepiej nie kłaść jedzenia na ruszcie od razu. Należy poczekać na moment, gdy zamiast ognia pojawi się żar, a na węglach da się zauważyć cienką warstwę popiołu.
Dla urozmaicenia:
Do zestawu grillowanych warzyw możecie dorzucić dynię, czosnek i pieczarki.