Gnocchi wegetariańskie z warzywami - bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Warzywne Gnocchi

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W dużym rondlu smaż cukinie oraz bakłażana przez ok. 3 minuty.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody. Wlej sos do warzyw i zagotuj.

Krok 4

Gnocchi ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź je i dodaj do sosu z warzywami.

Krok 5

Wlej śmietankę, dodaj całe pomidorki i gotuj całość ok. 5 minut.

Krok 6

Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj gnocchi z cukinią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gnocchi z cukinią podawaj z tartym parmezanem na wierzchu. Danie możesz udekorować listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne GnocchiWarzywne Gnocchi

Miękkie i kształtne kluseczki – jak ich nie kochać? Jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej, tak uwielbianej nad Wisłą. Gnocchi są łudząco podobne do swojskich kopytek. Chcemy jednak zachować ich śródziemnomorski charakter, dlatego zamiast z sosem grzybowym, serwujemy je ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na wegetariańskie gnocchi zapiekane z warzywami jest idealny na lato!

Dla kogo?

Wykwintnie, ale prosto. Takie gotowanie przemawia do nas najbardziej. Wybornych składników na wegetariańskie gnocchi z cukinią, które pozwolą przyrządzić stylowe danie, nie trzeba szukać daleko.

Na jaką okazję?

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na zachowanie ich walorów na dłużej, ale i tak najlepiej jadać je wtedy, kiedy są dojrzałe i świeże. Wegetariańskie gnocchi zapiekane z warzywami znajdą się na szczycie kulinarnej listy przebojów zwłaszcza w letnich miesiącach.

Czy wiesz, że?

Nazwa kluseczek pochodzi od włoskiego słowa gnocco, tłumaczonego jako gruda. Wymowa „gnocchi” często sprawia problem nie tylko miłośnikom tego dania, ale też kucharzom. Poprawna wymowa to „nioki”, a więc nic trudnego!

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie więcej czasu, gnocchi do wegetariańskiego dania z cukinią wykonajcie samodzielnie. Niewielka porcja szpinaku dodana do ciasta sprawi, że zyskają apetyczną, zieloną barwę.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, koniecznie spróbujcie także innych włoskich dań, takich jak gnocchi z patelni czy serowe gnocchi z sosem bolognese – z pewnością zachwycą Was swoim smakiem!