
Składniki
600 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
Krok 2
Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.
Krok 3
Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.
Krok 5
Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
Oto ryba, która nie jest zbyt popularną pozycją w naszym menu. Czas to zmienić, ponieważ filet z karmazyna cechuje się wyśmienitym mięsem o delikatnym smaku. Podany z masłem ziołowym karmazyn zyskuje niezrównany aromat i zamienia się w danie, od którego wręcz nie można się oderwać.
Dla kogo?
Zapoznaj się z filetem z karmazyna. Przepis przypadnie do gustu osobom, które szukają ciekawych patentów na podanie ryby. Na początek przygotuj marynatę z białego wytrawnego wina, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Natrzyj nią podzielony na kawałki filet z karmazyna i odstaw w chłodne miejsce.
Na jaką okazję?
Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym daniem na wykwintny obiad lub kolację. Ten przepis na filet z karmazyna warto zapamiętać!
Czy wiesz, że?
Miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, oregano oraz sosem Worcester. Ostatni ze składników, zawierający m.in. ocet winny i melasę, nada potrawie wyrazisty, odrobinę korzenny smak. O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas pracy nad przepisem na karmazyna? Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, nasmaruj warstwą masła, po czym zwiń w kształt wałka i umieść w lodówce. Gdy tłuszcz stwardnieje, pokrój filety z karmazyna w grube plastry. Rybę ułóż na pergaminie i smaż na grillu z obu stron, najlepiej pod przykryciem.
Dla urozmaicenia:
Rybę karmazyn podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z talarkiem masła i świeżą sałatą. Przyrządź wyśmienitą potrawę z naszym przepisem na grillowanego karmazyna z masłem ziołowym. Koniecznie podziel się opinią na jej temat w komentarzu.