Grochówka z warzywami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z warzywami i boczkiem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 ziarna

12 ziaren

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokrój drobno.

Krok 2

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż w rozgrzanym garnku. Następnie dodaj starte i pokrojone warzywa oraz groch. Dodaj przyprawy, kostki Knorr a następnie całość zalej 0,5 l wody i duś kilka minut.

Krok 3

Do garnka dolej 1,5 l wody i gotuj wszystko razem do momentu, gdy groch rozgotuje się. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec.

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę dopraw majerankiem, pieprzem i podawaj.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej