Grochówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1.5 litra

1 łyżka

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz dokładnie, wypłucz i namocz przez ok 1 godz. Zalej wodą, dodaj kostkę Knorr, liść laurowy i gotuj ok 40 min aż groch zmięknie.

Grochówka - Krok 1

Krok 2

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia.

Grochówka - Krok 2

Krok 3

Dodaj przesmażone składniki do zupy wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Gotuj ok 10 min.

Grochówka - Krok 3

Krok 4

Dodaj roztarty majeranek. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Grochówka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Smaczna, aromatyczna i prosta do wykonania zupa. Grochówkę przygotowuje się dość szybko, trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch. Dzięki temu podstawowy składnik zupy szybciej się ugotuje i będzie miał delikatną skórkę oraz kremowe wnętrze. Przyrządza się go w bulionie, a następnie dodaje podsmażoną z cebulą kiełbasę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość można doprawić także majerankiem i zielem angielskim. Dodasz zupie wyrazistości, dorzucając do niej pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak grochówki wzbogacą też inne warzywa. Oprócz marchewki dorzuć pietruszkę, seler, ziemniaki, suszone, namoczone wcześniej grzyby albo dynię. Zupa będzie doskonała, jeśli dołączysz do niej także podsmażone skwarki słoniny. Grochówkę serwuje się też często z kaszą. Podawaj ją z pieczywem na obiad lub ciepłą kolację. Danie posyp posiekaną natką pietruszki. Chcesz przyrządzić gęstą, aromatyczną zupę z mięsnym dodatkiem? Wypróbuj nasz przepis na pyszną grochówkę!