Gulasz z fasolką szparagową – zupa: wieprzowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

278

heart
1710 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7053 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

250 gramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w kostkę, Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Oczyść papryki i pokrój na kawałki. Obierz i pokrój marchewki na plasterki. Odetnij końcówki i pokrój fasolkę na pół.

Krok 2

Przesmaż mięso na patelni z 1 łyżką oleju równomiernie, na brązowo. Odłóż na talerz. Dodaj 2 łyżki oleju i smaż warzywa, mieszając przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj 300 ml wody i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Gulasz Knorr.

Krok 3

Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut lub dłużej, aż do momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodaj wody jeżeli potrzeba. Podawaj z natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do gulaszu 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu aby uzyskać kremowy sos.

48

Opinie o przepisie

  • Andzia

    Andzia , 08.06.2021

    Nic nie ma na temat cebuli to wrzuciłam z warzywami na patelnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 22.08.2019

    Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła po swojemu więc najpierw usmazylam mięso by było miękkie potem dodałam smażone warzywa (3 rodzaje fasolki żółta, zielona i fioletowa) wraz z kiełbasa danie pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Krebs-Makula

    Czeslawa Krebs-Makula , 11.08.2016

    Super, smaczne i zdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Bialon

    Zofia Bialon , 10.08.2016

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka , 28.07.2016

    łatwy i bardzo smaczny przepis, podaje z kasza gryczana i tak swietnie smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 26.07.2016

    Knorr polecam zawsze ale nie do letniej polskiej kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 26.07.2016

    Panie Januszu! Sprobuje, ale to juz nie bedzie polskie lato , chociaz receptura przednia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 26.07.2016

    I dzisiaj tez tradycyjnie bylo. Kalafiorek z jajeczkiem. Miecho jemy w domu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pasbusia Tur

    Pasbusia Tur , 25.07.2016

    obiecałam sobie bez glutaminianów sudu i innych... jeść co zamiast tego Naturalnie smacznie Knorr polecacie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Smektala

    Elzbieta Smektala , 25.07.2016

    Fasolka super z buleczka i jajko sadzone i ziemniaki z koperkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys , 25.07.2016

    Podobno na temat smaków się nie dyskutuje ale dobrze wiedzieć że i tak można dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Andrzej Adamczewski

    Janusz Andrzej Adamczewski , 25.07.2016

    Robię to od dawna. Dodaję jeszcze pieczarki, pędy bambusa ( oczywiście sól, pieprz do smaku ) przecier pomidorowy i słodką paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Chawziuk

    Krzysztof Chawziuk , 25.07.2016

    Na Krajnie w płn Wielkopolsce jajko sadzone do fasolki też popularne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Fijałkowska

    Bożena Fijałkowska , 25.07.2016

    super, będę już wiedziała co zrobić z zielona fasolką szparagową :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 25.07.2016

    Podobno Poludniowe Podlasie teraz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 25.07.2016

    Obowiazkowo kefirek!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kubica

    Krystyna Kubica , 25.07.2016

    Plus kefirek☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys , 25.07.2016

    Fasolka szparagowa maślana ,tarta bułeczka super ale jajko sadzone?.jaki to region?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Antkowiak

    Aleksandra Antkowiak , 25.07.2016

    Robiłam. Wszystkim smakował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Rein-Kałamuniak

    Dorota Rein-Kałamuniak , 25.07.2016

    Wygląda apetycznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak , 25.07.2016

    Smacznego, zawitam w przyszłym tygodniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 25.07.2016

    A u nas dzisiaj tradycyjnie. Fasola szparagowa maslana z tarta buleczka na masle i sadzonym jajeczkiem. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mach

    Basia Mach , 25.07.2016

    przetestuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Karczewska

    Wiesława Karczewska , 20.07.2016

    pyszne . polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 12.07.2016

    Najpierw mam przysmażyć mięsko, ściągnąć je z patelni - przysmażyć warzywa, a w którym momencie mam z powrotem dodać mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Luiza Steckiewicz

    Krystian Luiza Steckiewicz , 05.06.2016

    Dziękujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.06.2016

    Krystian Luiza, super! :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tabak

    Marek Tabak , 04.06.2016

    Dodaję szklankę czerwonego wina. rewelacja!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szugalska

    Anna Szugalska , 04.06.2016

    Tak ale te warzywa może lepiej na koniec dodać one nie potrzebują tyle gotowania co wołowina

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z fasolką szparagową i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z fasolką szparagową i warzywamiGulasz z fasolką szparagową i warzywami

Szukasz pomysłu na pyszne, szybkie danie, chcąc nieco odmienić monotonne menu obiadowe? Mamy coś dla ciebie! To gulasz z fasolką szparagową i innymi warzywami, który zachwyci cię ciekawą kompozycją smakową i łatwością przygotowania. Danie, jak sama nazwa wskazuje, nawiązuje bezpośrednio do kuchni węgierskiej, w której gulasz z fasolki szparagowej jest jedną z ważniejszych potraw, serwowanych nie tylko na co dzień, ale i podczas wyjątkowych okazji. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i rozpocząć gotowanie pysznego gulaszu!

Dla kogo?

Gulasz z fasolki szparagowej jest propozycją dla każdego miłośnika dań jednogarnkowych, zawierających – oprócz mięsa – sporą porcję warzyw.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad! Zupa gulaszowa z fasolką szparagową idealnie wpisuje się również w menu kolacyjne. Nie zapomnijcie o przepisie, gdy planujecie domową imprezę – gulasz jest świetnym pomysłem na gorące danie.

Czy wiesz, że?

Nazwa węgierskiego gulaszu pochodzi bezpośrednio od wypasających bydło pasterzy. Osoba trudniąca się tą profesją określana była jako gulyas, dlatego też potrawę, jaką przyrządzano podczas wypasu, nazwano gulaszem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby sos mięsno – warzywny miał kremową konsystencję, do gulaszu z fasolką szparagową dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Smacznym elementem dania jest także świeża natka pietruszki, którą obficie posyp potrawę tuż przed podaniem.