Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

250 gramów

0.33 pęczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z udźca kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sosem ostrygowym i pieprzem ziołowym. Cebulę obierz, pokrój w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie ćwierć plasterki.

Krok 2

Rozgrzej mocno patelnię albo rondel i na gorące masło wrzuć mięso, obsmaż aż się zrumieni. Dorzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pieczarki, smaż razem kilka chwil. Dodaj kostkę Knorr, wlej ok. 1/3 szkl. wody i duś jakieś 30 minut.

Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie dosyp sos pieczarkowy i energicznie wymieszaj żeby dobrze go rozprowadzić. Dodaj paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Podaj z makaronem albo ryżem i ulubioną surówką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej