Gulasz ziemniaczany - wegetariański z klopsikami | Przepisy.pl pixel

Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

300 gramów

200 gramów

800 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz. Dynię i selera pokrój w większą kostkę. Ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Krok 2

W szerokim i dużym garnku podgrzej olej i podsmaż Unbelievaballs The Vegetarian Butcher. Jak się zrumienią przełóż je na osobny talerzyk.

Krok 3

Teraz wrzuć dynię. Podsmaż i odłóż na bok. Następnie smaż kolejno ziemniaki, odłóż na bok i na końcu selera, cebulę oraz czosnek.

Krok 4

Połącz wszystkie warzywa w garnku rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 5

Wlej 400ml wody, pomidory z puszki i dodaj kostkę Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Na końcu dodaj Unbelievaballs The Vegetarian Butcher do gulaszu i duś jeszcze ok 5 minut.

Krok 6

Zetrzyj skórkę z cytryny. Orzechy przekrój na pół. Zioła lekko posiekaj i wymieszaj składniki z oliwą tworząc lekki sos. Gulasz podawaj polany tak przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sodką paprykę możesz zastąpić ostrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami

Gulasz, czyli danie pochodzące z Węgier, znane jest w Polsce od dawna. Rozkoszujemy się jego smakiem, przyrządzając różne jego odmiany. Niestety, miłośnicy kuchni roślinnej często wykreślają tę potrawę ze swojego menu. Mamy sposób, by to zmienić i włączyć gulasz do jadłospisu w wersji wege – to gulasz ziemniaczany z wegetariańskimi klopsikami. Jesteśmy pewni, że danie to na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru! Przygotujecie je szybko i łatwo. Nie pozostaje nic innego, jak zacząć gotowanie!

Dla kogo?

Gulasz ziemniaczany przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe i pyszne dania w wersji wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad. Wykorzystajcie nasz przepis także podczas organizacji domowej imprezy. Danie sprawdzi się również, jeśli szukacie inspiracji na gorącą kolację, szczególnie w porze jesiennej.

Czy wiesz, że?

Dynia piżmowa ma delikatny, słodki i orzechowy smak. Świetnie sprawdza się w kuchni, będąc bazą do przygotowania dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie pikantne potrawy, proponujemy słodką paprykę zastąpić ostrą.