Herbaciane lody sorbetowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbaciane lody sorbetowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

100 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zalej dwoma szklankami wrzącej wody przykryj, odstaw na 1 minutę, tak aby herbata dobrze się zaparzyła. Herbatę połącz z sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że herbata jest mało słodka możesz dodać więcej miodu.

Krok 2

Zimną już herbatę podziel na trzy części. Jedną zmiksuj z malinami i wlej w na dno kubeczków na wysokość około dwóch centymetrów.

Krok 3

Druga część herbaty zmiksuj z kiwi, powstały „sos” wlej powoli na malinową warstwę pozostawiając miejsce na trzecią warstwę.

Krok 4

Czystą herbatę zmiksuj w blenderze ze szczyptą cynamonu i imbirem. Herbatę wlej do kubków po łyżce. Tak aby nie pomieszać składników.

Krok 5

Do środka każdego kubeczka włóż słomkę. Herbatę odstaw na 12 godzin do zamrażalki do czasu aż lody dobrze zamarzną. Zmrożone już lody podawaj wyjęte z kubeczków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania domowych lodów przydadzą się małe plastikowe kubeczki jednorazowe oraz słomki do napojów. W sklepach można też kupić specjalne patyczki do domowych lodów oraz foremki. W ten sposób możesz przygotować lody z dowolnych owoców.

4

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.12.2021

    Uwielbiam sorbety, z herbatą jeszcze nie robiłam ale wszystko przede mną. Fajnie że miód jest zamiast cukru :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Siwkiewicz

    Anna Siwkiewicz , 28.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Ryszard Gantz

    Michał Ryszard Gantz , 24.05.2016

    Ja mam lody gulaszowe... Tylko ciut duża porcja... bigosowe też się znajdą....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej