Hiszpańska zupa pomidorowa - po hiszpańsku | Przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa po hiszpańsku

podana z czosnkowymi grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

133

heart
3062 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3059 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

450 gramów

1 sztuka

225 gramów

3 sztuki

0.5 łyżki

4 łyżki

grzanki:

200 gramów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Duś około 2-3 minuty.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Dodaj chilli, pomidory, po czym duś do zgęstnienia.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną w kostkę, a następnie wlej litr gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Przygotuj grzanki. Kromki bagietki opiecz w opiekaczu bądź na grillu.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 4

Krok 5

Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj czosnkiem, posyp serem i znów opiecz kilka minut.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 5

Krok 6

Na koniec posyp chilli. Chleb czosnkowy podawaj z zupą.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Mateusz Przepisy

    Mateusz Przepisy , 16.01.2019

    dobra zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Papierz

    Kinga Papierz , 13.06.2017

    Tatiana Dąbrowska w prawdziwym GAZPACHO bagietka musí byc gdyz to podstawa w tej popularnej zupie i jest zageszczeniem zupy i sprawia ze jest ona bardziej pozywna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kolodziejczak

    Pawel Kolodziejczak , 09.04.2017

    ciekawy smak...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Godlewska

    Magdalena Godlewska , 17.01.2017

    obłędna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Godlewska

    Magdalena Godlewska , 17.01.2017

    obłędna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grochulska

    Monika Grochulska , 01.01.2017

    Znakomita !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna S.

    Anna S. , 28.12.2016

    @Tatiana Dąbrowska - zapewne chodzi o puszkę pomidorów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Dąbrowska

    Tatiana Dąbrowska , 28.12.2016

    Jednego pomidora nie wystarczy. Nawet na zdjęciu pomidorów jest więcej. I nie bardzo rozumiem rozgotowanej bagetki w zupie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Stanek

    Jagoda Stanek , 10.05.2015

    Wygląda ciekawie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Piasecka

    Renata Piasecka , 10.05.2015

    smakowite ta zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa po hiszpańskuZupa pomidorowa po hiszpańsku

Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wiesz, jak ugotować zupę pomidorową i myślisz, że nic Cię już w tym daniu nie zaskoczy? A jednak! Przenieś się do słonecznej Hiszpanii i poznaj smak pomidorowej w tamtejszym wydaniu. Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dla wielbicieli pomidorowej, którym znudziło się już klasyczne wykonanie i chcieliby coś zmienić. Na talerzu zupa hiszpańska, więc witamy w Hiszpanii!

Na jaką okazję?

Na codzienny obiad i przyjęcie rodzinne. Ugotuj tę zupę, kiedy tylko chcesz. Sprawdzi się w każdej sytuacji!

Czy wiesz, że?

Zupa pomidorowa to znana na całym świecie potrawa i każdy ma nią własny sposób. W Polsce jest najczęściej przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu. Dlatego popularne jest stwierdzenie, że w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa na rosole.

Dla urozmaicenia

Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno smakuje równie dobrze, jak i na ciepło. Dlatego latem poczekaj, aż wystygnie. Będzie orzeźwiająca!