Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą
średnie
36 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
2 szklanki
200 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sos Worcester, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn oraz szczyptę pieprzu.
Krok 2
W przygotowanej marynacie zanurzaj wszystkie kotleciki i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
W tym czasie w garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej winem i gotuj aż odparuje. Następnie wsyp soczewicę, wymieszaj dobrze z cebulą i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Dopraw do smaku.
Krok 4
Gdy soczewica będzie już gotowa, możesz przystąpić do grillowania mięsa – na rozgrzanym ruszcie grilla ułóż kotleciki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso podawaj natychmiast – z soczewicą oraz innymi ulubionymi dodatkami, np. szpinakiem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej