Jajka na pomidorach i papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach i papryce

Autor: cooklife

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej