
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na liściach sałaty ułóż połówki jajek, obsyp je oliwkami i udekoruj sosem czosnkowym.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i podziel na dwie równe części.
Krok 3
Oliwki pokrój w plastry.
Krok 4
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z wodą i połącz z majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajko na twardo z oliwką
Jajka bardzo często pojawiają się wśród przekąsek podczas wszelkiego rodzaju uroczystości i imprez. Mają wiele zalet. Przede wszystkim można z nich przygotować coś smacznego w krótkim czasie. Sprawdzają się zarówno w sałatkach, jak i w daniach głównych, w wersji sadzonej, gotowanej (w koszulkach) lub serwowane jako część nadzienia. Często używa się ich też do dekoracji potraw. Jajka mogą stać się również podstawą serwowanej gościom przekąski. Wystarczy je ugotować, położyć pokrojone na liściach sałaty, polać sosem czosnkowym i posypać plastrami oliwek. W takiej wersji przypominają popularne jajka w majonezie, ale są bardziej pikantne i ładniej wyglądają. Możesz je dodatkowo ozdobić pokrojoną w paseczki papryką albo podać z dwoma rodzajami oliwek – zielonymi oraz czarnymi – i posypać słodką mieloną papryką, aby danie było bardziej kolorowe. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo stworzyć pyszną i dobrze prezentującą się potrawę, która sprawdzi się nie tylko podczas przyjęć, ale także codziennych kolacji!