Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

50 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

6 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.

Krok 2

Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.

Krok 3

Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.

Krok 4

Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.

Krok 5

Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.

Krok 6

Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej