
Składniki
farsz:
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
600 gramów
1 szczypta
1 łyżka
200 mililitrów
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 kilogram
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój w kostkę . Słoninę pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr.
Krok 3
Farsz: cebulę posiekaj, zeszklij ją na tłuszczu i dodaj jajka. Usmaż jajecznicę. Bułkę namocz w mleku.
Krok 4
Cielęcinę zmiel, i zmiksuj razem z jajecznicą, bułką, gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i dwoma surowymi jajkami. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr
Krok 5
Tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę. Słoniną wyłóż naczynie żaroodporne.
Krok 6
Włóż do naczynia kaczkę, obłóż warzywami i przyprawami. Piecz pod przykryciem około 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.
Krok 7
Do sosu z pieczenia dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj 3 szklanki bulionu, gotuj kilka minut i polej pokrojoną na talerzach kaczkę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej