Kapusta faszerowana - w całości, z mięsem: przepis | Przepisy.pl pixel

Kapusta faszerowana mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
206 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

farsz:

400 gramów

200 gramów

5 ziaren

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: posiekaj wołowinę i słoninę. Dodaj przyprawę Knorr, pieprz, ziele angielskie. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż, następnie dodaj do farszu.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej niepełną szklanką wody i wymieszaj.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 2

Krok 3

Kostkę Knorr rozprowadź w 250 mililitrach gorącej wody, tak aby powstał esencjonalny bulion.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 3

Krok 4

Obierz kapustę z wierzchnich liści, w całości ugotuj w osolonym wrzątku. Po wyjęciu rozchyl liście tak, by się nie wyłamały i włóż pomiędzy nie farsz mięsny.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 4

Krok 5

Kapustę przełóż do rondla. Polej 125 mililitrami bulionu, roztopionym masłem i na 30 minut wstaw pod przykryciem do piekarnika.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie przełóż rondel na kuchenkę, zalej drugą połową bulionu i śmietaną, duś. Co chwilę polewaj kapustę powstałym sosem i odwracaj główkę. Kapusta będzie gotowa, kiedy będzie można łatwo wbić w nią widelec. Kapustę podawaj z przecedzonym sosem, który powstał przy przygotowaniu.

Kapusta faszerowana mięsem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta faszerowana mięsemKapusta faszerowana mięsem

Przyrządzenie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie – kapusta faszerowana odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Zaskocz swoich bliskich i podaj ją na obiad. Czegoś takiego jeszcze nie widzieli! Kapustą zajadali się już ponoć starożytni Grecy i Rzymianie. Również w polskiej kuchni warzywo to zrobiło karierę, głównie jako składnik bigosu, gołąbków i surówek. Z rzadka jednak kapusta serwowana jest w roli głównej. A szkoda, bo faszerowana mielonym, dobrze doprawionym mięsem, wymieszanym z cebulką i słoniną, smakuje wyśmienicie. Pamiętaj jednak, aby kapustę gotować w miarę krótko i bez przykrycia. Farsz możesz wzbogacić według uznania – na przykład pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi na patelni pieczarkami. Jeśli chcesz, aby był lekko pikantny, dodaj do niego szczyptę chili.