Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
trudne
112 osób zapisało

Składniki
800 gramów
kawowy karmel:
110 gramów
100 mililitrów
90 mililitrów
ciasteczka:
1 sztuka
60 gramów
65 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować kawowy karmel, cukier i wodę gotować w rondlu tak długo, aż powstanie średni karmel.
Krok 2
Rondel zdjąć z ognia, do karmelu szybko wmieszać kawę, postępować ostrożnie, bo płyn może chlapać. Jeżeli karmel osiądzie na brzegach rondla i stwardnieje, ponownie go podgrzać i równomiernie wymieszać. Karmel przelać do naczynia, ostudzić, a następnie schłodzić do momentu, aż będzie gotowy do podawania.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem).
Krok 4
W misce połączyć wszystkie mokre składniki. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać migdały i równomiernie wymieszać masę. Ciasto przełożyć na blachę pokrytą nieprzywieralną powłoką i uformować z niego walec o długości 35 cm i szerokości 6 cm.
Krok 5
Piec przez około 20-25 minut do lekkiego przyrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°c/150°c z termoobiegiem. Ciasto ostudzić aż będzie można je wyjąć z formy, nie uszkadzając go. Przełożyć na deskę do krojenia. Ostrym nożem z ząbkami delikatnie pokroić ciasto na około 16 plastrów, brzegi wyrzucić.
Krok 6
Plastry ciasta ponownie umieścić na blasze, układając je poziomo, i piec przez około 7-8 minut z każdej strony do momentu aż uzyskają złoto-brązową barwę i stwardnieją. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 7
Kiedy będą gotowe do podawania, w pucharkach umieścić sos kawowo-karmelowy, po 2 kulki lodów i po 2 ciasteczka migdałowe. Podawać natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym doskonale smakują jako dodatek do kawy. Zaserwowane z gęstym sosem oraz lodami o smaku tiramisu zamienią się w pyszny deser o włoskim charakterze, który będzie wyśmienitym zakończeniem uroczystej kolacji lub obiadu. Do ich upieczenia potrzebne Ci będą m.in.: mąka, kostka do pieczenia, jajka, cukier, esencja migdałowa, ekstrakt z wanilii i migdały. Ciasto najpierw upiecz w całości, a następnie podpiecz jeszcze pojedyncze kawałki przez kilka minut, aby nabrały chrupkości i apetycznie się zarumieniły. Kolejnym składnikiem deseru jest sos kawowo-karmelowy, który świetnie komponuje się z aksamitnymi, kremowymi lodami i kruchymi migdałowymi ciasteczkami. Przygotujesz go z cukru, wody oraz kawy. Jeśli po ostudzeniu będzie za twardy, podgrzej go raz jeszcze i studź, cały czas mieszając. Teraz wystarczy dodać kulkę pysznych lodów i gotowe! Chcesz spróbować deser pachnący migdałami, kawą i karmelem? Wykorzystaj podany tu przepis.