Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 litra

2 łyżki

2 szczypty

2 sztuki

2 sztuki

20 mililitrów

100 gramów

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 1

Krok 2

W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Maksymilian Tarnowski

    Maksymilian Tarnowski , 21.11.2019

    Pomysł na kasze genialny! pierwszy raz robiłem, był strach przed rodziną, ale w życiu tylu pochwal nie dostałem. Kasza była taka jak być powinno, a jeszcze ten boczek.. niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Liszkowska

    Karolina Liszkowska , 24.07.2015

    Delicious!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypkoKasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.