Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko
łatwe
283 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
0.5 litra
2 łyżki
2 szczypty
2 sztuki
2 sztuki
20 mililitrów
100 gramów
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.

Krok 2
W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami

Krok 3
Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej