
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
null
200 gramów
null
1 sztuka
2 sztuki
0.7 szklanki
1 kilogram
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Seler i ziemniaki pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
Zrumień boczek i zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.
Krok 3
Dodaj seler, tymianek, liść laurowy a po chwili ziemniaki. Zalej wywarem rybnym i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą na wpół ugotowane.
Krok 4
W drugim garnku umieść na dnie niewielką ilość wody i gdy się zagotuje, wrzuć na nią oczyszczone małże. Przykryj i potrząśnij garnkiem, aby się otworzyły. Wyjmij małże z muszli, odcedź wodę, w której się gotowały i dodaj do garnka z ziemniakami.
Krok 5
Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj małże i śmietankę. Przypraw i odstaw na kilka minut. Podawaj ze skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej