Potrawka grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

400 mililitrów

100 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w ćwiartki, a ziemniaki i cebulę w dużą kostkę.

Potrawka grzybowa - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Potrawka grzybowa - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj pieczarki i smaż, aż zrobią się rumiane.

Potrawka grzybowa - Krok 3

Krok 4

Wlej 400 ml wody i dodaj kostkę Knorr.

Potrawka grzybowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj do potrawki ziemniaki i całość duś, aż zrobią się miękkie.

Potrawka grzybowa - Krok 5

Krok 6

Pod koniec dodaj śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Potrawka grzybowa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka grzybowaPotrawka grzybowa

Jest wyśmienita w smaku, treściwa i prosta do przygotowania. Mowa o potrawce grzybowej z ziemniakami. Bez wątpienia przypadnie do gustu smakoszom grzybów, zwłaszcza pieczarek. Potrawka doskonale nada się na obiad. By ją zrobić, wystarczy kilka składników, a większość z nich bez problemu znajdziesz w swojej spiżarni. Potrzebujesz jedynie ziemniaków, pieczarek, cebuli śmietany i trochę czosnku. Jeżeli masz też natkę pietruszki, to doskonale, bo nada ona aromatu i świeżości gorącej potrawce. Za intensywny, grzybowy smak dania odpowiada natomiast bulion grzybowy Knorr z dodatkiem suszonych borowików. Z kolei śmietanka sprawi, że całość będzie kremowa i delikatna. Potrawka grzybowa najlepiej smakuje podawana na gorąco i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jeden talerz wystarczy, by najeść się do syta!