Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

1

1

25 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

50 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb, mleko i masło zmiksuj na jednolita masę. Dodaj posiekaną szałwię, pokrojona w cienkie paski szynkę, jajko, gałkę i pieprz. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Z ciasta ulep małe kulki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 2

We wrzącym litrze wody rozpuść kostkę Knorr. Uformowane kulki gotuj w przygotowanym bulionie 10 min.

Krok 4

Gotowy sos dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Odcedzone kluseczki podawaj z sosem posypane natką pietruszki.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, następnie w osobnym rondelku przesmaż razem, dodaj przecier i 200 ml bulionu z gotowania kulek. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
32 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej