Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
458 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wraz z warzywami smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki, Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Włoski makaron podawaj posypany startym serem.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 3
30

Opinie o przepisie

  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    Przepis jest niekompletny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łuka Sz

    Łuka Sz , 12.09.2016

    Moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 06.07.2016

    @maria dzięki za info. Ostatnio kupiłem 3 opakowania i robiłam spaghetti. Szczerze to myślałam, że makaron zawsze smakuje tak samo ale ten faktycznie ma inny lepszy smak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Seges

    Maria Seges , 26.06.2016

    @katarzyna te makarony faktycznie są dobre ale ich cena nie jest dużo wyższa niż normalnego makaronu. Sprawdź w sklepie ale wiem, że bez zastanowienia wrzuciłam do kosza a zawsze sprawdzam ceny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 12.06.2016

    O fajnie to spróbuję w takim razie, będę na zakupach to kupię :) a one są jakoś dużo droższe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 12.06.2016

    mm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 21.05.2016

    wszędzie można kupić. Ja kupuje w kauflandzie. moja rodzina też bez makaronu nie moze żyć. Najmłodszy syn to nawet na sucho lubi. Z sosami też pomidorowymi, ale musze na to dokładać ser żółty. ale czego sie nie robi żeby dziecko zjadło;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @eryka a to primo gusto to gdzie można dostać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryka Xawa

    Eryka Xawa , 18.05.2016

    Dla mnie primo gusto jest na pierwszym miejscu, makaron jest super, pomidory idealnie nadają się do różnych sosów do makaronu, u nas w domu wszyscy jesteśmy makaronowi ;) W domu przynajmniej raz w tygodniu jest makaron to na słono, to na słodko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.05.2016

    W tym to masz racje. Niektóre produkty po prostu nie nadaja sie do gotowania i to dotyczy zarówno makaronów jak i sosów pomidorowych. Trzeba koniecznie zwrócić uwagę na to co się kupuje bo mozna zrobić z dobrego przepisu bardzo kiepsko smakujące danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szary Kot

    Szary Kot , 14.05.2016

    Makaron jest bardzo ważny, tak samo jak pomidory. Jest nie pisana zasada - jak robisz włoskie danie używaj włoskich produktów. Na rynku jest bardzo duży wybór ale trzeba się natrudzić, żeby wybrać ten odpowiedni - smaczny i oryginalny. Jeżeli chodzi o włoskie dania to dla mnie prym wiedzie primo gusto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 07.05.2016

    Jakie spaghetti używacie do bolognese? Mi raz wychodzi smacznie a raz coś jest nie tak.. zastanawiam się czy to wina makaronu bo nigdy nie zwracam uwagi na to co kupuję..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Psztyć

    Paweł Psztyć , 12.05.2015

    Wygląda znakomicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • romeo ste

    romeo ste , 02.05.2015

    bardzo to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Szut

    Asia Szut , 30.04.2015

    bardzo dobry dzieciom moim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Doliński

    Patryk Doliński , 28.04.2015

    bardzo dobry przepis, ekstra sie bawilem przygotowujac jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SCYPION.PL | TWOJE FORUM WIELOTEMATYCZNE

    SCYPION.PL | TWOJE FORUM WIELOTEMATYCZNE , 30.10.2014

    Jak można nie lubić makaronu? No cóż, więcej dla mnie. Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor , 25.10.2014

    :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 25.10.2014

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bednarek

    Krystyna Bednarek , 25.10.2014

    NO dobra przytylam pare kilogramow-ale to nic!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bednarek

    Krystyna Bednarek , 25.10.2014

    A ja lubie makaron-moze byc tylko dobrze ugotowany i juz jestem szczesliwa!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Ledworowska-Berbeka

    Maria Ledworowska-Berbeka , 25.10.2014

    Ja uwielbiam spaghetti z kurkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Dąbrowski

    Bogumił Dąbrowski , 25.10.2014

    Mniam , mniam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irenka Szymanska

    Irenka Szymanska , 25.10.2014

    od trzech miesiacy mam takie swieto juz mam dosyc tej pasty , chociaz bolognese lubie tylko ze nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar Ścigalski

    Oskar Ścigalski , 25.10.2014

    Por, marchewka, pietruszka, seler, zielenina. Zasuszyć te składniki, oczywiście wcześniej drobno pokrojone i mamy bulionetkę jak się patrzy bez dodatków smakowych czy innych cudactw ;). Potem do dania głównego ! Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cyprian

    Ryszard Cyprian , 25.10.2014

    nie ma w polsce swiezych warzyw... wiosna sam bym sie przyczepil ale teraz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gran

    Agnieszka Gran , 25.10.2014

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar Ścigalski

    Oskar Ścigalski , 25.10.2014

    Wszystko ok, tylko dlaczego do każdego przepisu trzeba dodawać sztuczne dodatki typu bulionetki, fixy itp. Samemu wystarczy zrobić te produkty ze świeżych warzyw a nie produktów które charakteryzują się tym obrzydliwym posmakiem :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Lamla

    Ewa Lamla , 25.10.2014

    Ha! Ja dziś zupełnym przypadkiem ugotowałam spaghetti napoli, a tu proszę takie święto :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne spaghetti bolognese z pomidoramiKlasyczne spaghetti bolognese z pomidorami

Klasyczne spaghetti Bolognese z pomidorami zachwyci nie tylko zagorzałych smakoszy dań włoskich. Posmakuje każdemu, kto ma ochotę na miskę prostej potrawy bez wymyślnych składników. Na dodatek, to danie przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc nada się na szybką kolację, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Sekret dobrego spaghetti tkwi w gęstym, mięsnym sosie, pełnym pomidorów i aromatycznych przypraw. Przyrządzisz go na bazie zaledwie kilku składników: pomidorów z puszki, mięsa mielonego cebuli, selera naciowego, ziołowej przyprawy Knorr oraz wody. Wyśmienity sos podawaj z idealnie ugotowanym, jędrnym makaronem spaghetti. Jeśli nie masz spaghetti, z powodzeniem możesz użyć innego, np. penne lub kokardek. To wyborne włoskie danie koniecznie podawaj ze startym parmezanem, a na koniec udekoruj świeżą bazylią lub listkami innych ziół. Pycha!