Schabowy z kapustą zasmażaną - młodą: przepis | Przepisy.pl pixel

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

heart
1963 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

437 osób wydrukowało

Pobierz pdf

929 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

0.5 sztuki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso na kotlety schabowe rozbij tłuczkiem i natrzyj przyprawą Knorr.

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - Krok 1

Krok 2

Następnie panieruj klasycznie –obtocz mięso w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety odłóż na deskę.

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - Krok 2

Krok 3

Kapustę pokrój w kostkę o boku 1 cm i sparz gorącą wodą. W szerokim garnku rozpuść margarynę i smaż kapustę kilka minut. Następnie wlej szklankę wody i duś przez chwilę. W razie konieczności wlej drugą szklankę wody.

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - Krok 3

Krok 4

Gdy kapusta zrobi się miękka, dodaj Naturalnie Smaczne Chłopski Garnek Knorr, dokładnie wymieszaj i duś całość, aż zgęstnieje.

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - Krok 4

Krok 5

Usmaż kotlety, aby były rumiane i chrupiące. Podawaj z gorącą kapustą. Danie będzie doskonale smakowało z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Laura Denys

    Laura Denys , 19.05.2020

    Całe danie wyszło przepysznie, a to mój pierwszy raz ze schabowym i kapustą. Jedyne co pominęłam, to obtoczenie schabowego w mące. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kabelis

    Krzysztof Kabelis , 25.05.2015

    ; l iły ik, k ul u t .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kabelis

    Krzysztof Kabelis , 25.05.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kocoń

    Jerzy Kocoń , 18.03.2015

    A te wszystkie przyprawy to po co ? Tradycyjny kotlet staropolski jest bez przypraw

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny kotlet schabowy z kapustą   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny kotlet schabowy z kapustą  Klasyczny kotlet schabowy z kapustą

Najlepszy obiad na dziś to panierowane schabowe z młodą kapustką w kremowym sosie.