Pączki z dziurką
z ciepłym dżemem morelowym
średnie
345 osób zapisało

Składniki
560 gramów
750 mililitrów
75 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
pączki:
500 gramów
75 gramów
14 gramów
2 sztuki
55 gramów
90 mililitrów
90 mililitrów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzać mleko i wodę do temperatury ok. 36 stopni, zdjąć z ognia. Wszystkie składniki na pączki umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta, miksować na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut aż ciasto stanie się błyszczące, gładkie i elastyczne.
Krok 2
Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyjąć i odstawić ciasto do dalszego wyrastania na dwie godziny lub tak długo, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3
Wyjąć ciasto, rozwałkować je na placek o grubości 1 ½, umieszczając między dwiema warstwami papieru do pieczenia i posypując minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 6 cm, w każdym z nich wyciąć otwór na środku za pomocą przyrządu do wydrążania jabłek, który następnie poszerzyć palcami do średnicy 2-2 ½ cm. Porcje ciasta umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej niewielką ilością mąki. Resztki ciasta zebrać, połączyć i ponownie rozwałkować, nie zagniatając zbyt intensywnie, tak aby otrzymać 16-20 pączków.
Krok 4
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut aż podwoją swoją wielkość. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni i smażyć na nim po 3-4 pączki przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Odsączyć pączki na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze.
Krok 5
Podgrzać dżem morelowy wymieszany z sokiem z cytryny.
Krok 6
Podawać porcje deseru składające się z dwóch pączków, kulki lodów i sosu z dżemu morelowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki z dziurką
Masz ochotę na smaczny deser idealny na popołudniowy podwieczorek lub szybką słodką przekąskę? Pączki z ciepłym dżemem morelowym i lodami będą dobrym rozwiązaniem. Najpierw przygotuj ciasto na pączki – w tym celu podgrzej mleko i wodę. Następnie wszystkie pozostałe składniki (mąkę, cukier, drożdże, jajka i kostkę do pieczenia) miksuj na średnich obrotach przez około osiem minut, do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłóż ciasto do lodówki na około godzinę, a po tym czasie wyjmij je i przykryte trzymaj w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie godziny. Teraz wystarczy uformować kształt oponek – podziel ciasto na kółka i w każdym z nich wydrąż dziurkę. Tak przygotowane pączki smaż w głębokim tłuszczu do czasu uzyskania złoto-brązowego koloru. Ostatnim krokiem jest przygotowanie słodkiego sosu – podgrzej dżem morelowy i wymieszaj z sokiem z cytryny – gotowe! Pączki serwuj polane dżemem, z gałkami lodów ozdobionych listkami świeżej mięty. Zainspiruj się naszym przepisem.