Kołduny podlaskie - przepis z baraniną (z baraniny) | Przepisy.pl pixel

Kołduny Podlaskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
182 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 litra

250 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Umyj baraninę, zmiel w maszynce. Dopraw przyprawami i starannie wyrób mięso.

Kołduny Podlaskie - Krok 1

Krok 2

Ciasto: do mąki wlej ćwierć szklanki letniej wody i olej, zagnieć ciasto i cienko je rozwałkuj.

Kołduny Podlaskie - Krok 2

Krok 3

Wytnij z ciasta szklanką małe kółka. Na każde nałóż farsz z baraniny. Mocno zlep brzegi. Włóż do osolonego wrzątku i ugotuj.

Kołduny Podlaskie - Krok 3

Krok 4

Przełóż odcedzone do talerzy i zalej gorącym rosołem z Bulionetki wołowej Knorr, rozpuszczonej w 1,5 litra wody.

Kołduny Podlaskie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołduny PodlaskieKołduny Podlaskie

Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Przygotowania zacznij od umycia i zmielenia baraniny. Dobrze będzie zmielić ją trzykrotnie, ponieważ wtedy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw i wyrób dokładnie, po czym przygotuj ciasto z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oleju. Wytnij w nim niewielkie kółka – kołduny powinno się jeść w całości, by jak najlepiej poczuć ich smak. Na każdy płat ciasta nakładaj mięsną kulkę, a następnie zakrywaj kolejnym płatem i dociskaj dokładnie, by powstały okrągłe kołduny. Ugotuj je i podawaj z gorącym oraz aromatycznym bulionem wołowym. Dobrze będą smakować posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przygotuj podlaskie kołduny z baraniną z naszego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne i delikatne. Życzymy udanego gotowania!