
Składniki
500 gramów
1.5 litra
250 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz: Umyj baraninę, zmiel w maszynce. Dopraw przyprawami i starannie wyrób mięso.

Krok 2
Ciasto: do mąki wlej ćwierć szklanki letniej wody i olej, zagnieć ciasto i cienko je rozwałkuj.

Krok 3
Wytnij z ciasta szklanką małe kółka. Na każde nałóż farsz z baraniny. Mocno zlep brzegi. Włóż do osolonego wrzątku i ugotuj.

Krok 4
Przełóż odcedzone do talerzy i zalej gorącym rosołem z Bulionetki wołowej Knorr, rozpuszczonej w 1,5 litra wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kołduny Podlaskie
Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Przygotowania zacznij od umycia i zmielenia baraniny. Dobrze będzie zmielić ją trzykrotnie, ponieważ wtedy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw i wyrób dokładnie, po czym przygotuj ciasto z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oleju. Wytnij w nim niewielkie kółka – kołduny powinno się jeść w całości, by jak najlepiej poczuć ich smak. Na każdy płat ciasta nakładaj mięsną kulkę, a następnie zakrywaj kolejnym płatem i dociskaj dokładnie, by powstały okrągłe kołduny. Ugotuj je i podawaj z gorącym oraz aromatycznym bulionem wołowym. Dobrze będą smakować posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przygotuj podlaskie kołduny z baraniną z naszego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne i delikatne. Życzymy udanego gotowania!