
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 pęczka
5 sztuk
1 sztuka
10 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: średniej wielkości cebulę obierz i pokrój w piórka. Szczypiorek posiekaj, pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj, a następnie przekrój na pół. Z papryki usuń ogonek i gniazdo nasienne, a resztę warzywa pokrój w paski.

Krok 2
Do miseczki wbij wszystkie jajka, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz, szczyptę soli do smaku oraz przyprawę pikantną Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 3
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje, wrzuć cebulę z papryką i podsmażaj, dopóki piórka cebuli nie zrobią się szkliste. Następnie wlej jajka z przyprawami i nie mieszając, smaż na wolnym ogniu, dopóki masa nie zacznie się ścinać.

Krok 4
Na koniec dodaj połowę szczypiorku, pomidory i całość zapiecz 3 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub jeszcze chwilę podsmażaj pod przykrywką na niewielkim ogniu.

Krok 5
Gotowy omlet tuż przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem i udekoruj listkami kolendry.


Dobra rada:
Znakomitym dodatkiem do dania będzie sałatka kimchi, wyróżniająca się kwaśno pikantnym smakiem. Omlet koreański możesz podawać na różne sposoby – bezpośrednio z patelni, zrolowany albo złożony na pół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreański omlet
Masz dzisiaj ochotę na śniadanie z nutą egzotyki? Postaw na pełen aromatu omlet koreański kryjący w sobie nie tylko przyprawy z charakterem, ale także świeże zioła i chrupiące warzywa, otulone delikatną masą jajeczną. Na przygotowanie pysznej potrawy wystarczy ci zaledwie kilkanaście minut. Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Koreański omlet to świetny pomysł dla każdego, kto ma ochotę na pełne świeżo przygotowanych warzyw danie z dodatkiem egzotycznej nuty. Dzięki dodatkowi sosu sojowego i ryżowego octu zwykły omlet zamieni się w prawdziwy festiwal smaków.
Na jaką okazję?
Szybkie śniadanie, ekspresowy podwieczorek albo wspólna kolacja w rodzinnym gronie – na przygotowanie omletu w koreańskim stylu każda pora jest dobra. Przepis można zmieniać według własnego uznania, dodając ulubione zioła, przyprawy lub warzywa.
Czy wiesz, że?
Sos sojowy to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, wytwarzana poprzez fermentację soi od niemal 3000 lat. Tym ciemnym płynem o charakterystycznym smaku i aromacie przyprawia się niemal wszystkie potrawy od zup, poprzez dania mięsne, warzywne nawet na słodkich kończąc.
Dla urozmaicenia:
Omlet koreański będzie bardziej pikantny i wyrazisty, gdy do jajek dodasz trochę bardzo drobno siekanej ostrej papryczki. Gotowe danie możesz podawać z sosem chili zmieszanym z jogurtem naturalnym. Życzymy smacznego!