Kurczak z woka z warzywami – po tajsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażony kurczak z warzywami z woka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 sztuki

80 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

3 cm

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na kawałki. Mięso oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr, po czym odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek i chili, zetrzyj na tarce imbir, dymki pokrój w piórka, a szczypior na kawałki wielkości 1 cm. Marchew obierz, przekrój na pół i pokrój w półplastry. Kolorowe papryki pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z limonki oraz usuń pestki ze śliwek. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aby zmiękły. Następnie odcedź je i pokrój w cienkie paseczki. Orzechy upraż na suchej patelni.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 2

Krok 3

Do kielicha miksera wlej sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Dodaj czosnek, chili, śliwki, imbir i miód. Całość dokładnie zmiksuj. Powstały sos gotuj, stale mieszając, aż zgęstnieje.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oprósz mąką ziemniaczaną, a następnie obsmaż w woku na gorącym oleju i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, grzyby, marchew i paprykę. Całość smaż chwilę. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wlej sos, dodaj kurczaka oraz orzechy. Całość gotuj 3–5 minut, mieszając co jakiś czas. Danie podawaj z ryżem jaśminowym.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka z woka możesz też dodać kawałki świeżego ananasa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony kurczak z warzywami z wokaSmażony kurczak z warzywami z woka

Trudno wyobrazić sobie smakosza azjatyckich dań bez woka w kuchni. Liczba możliwości, jakie otwiera ta głęboka patelnia przed gotującym, jest wprost niezliczona. Można nawet powiedzieć, że charakterystyczne naczynie jest ikoną japońskiej, koreańskiej i chińskiej kuchni. Pozwala na szybkie przygotowanie kilkunastu składników jednocześnie, a dzięki pojemności porcje jedzenia również są odpowiednio większe. Dzisiaj zdradzimy ci, jak przygotować w woku jedno z prostszych i popularniejszych dań: smażonego kurczaka z warzywami!

Dla kogo?

Dla tych, którzy szukają szybkich i nieskomplikowanych potraw, które łatwo zmodyfikować pod własny gust.

Na jakie okazje?

Na każde! Smażony kurczak z warzywami jest potrawą, która może służyć za drugie śniadanie, obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Wok został wymyślony przez Chińczyków. Mimo tego, że zazwyczaj wygląda jak głęboka patelnia, w języku mandaryńskim oznacza dosłownie „garnek”.

Dla urozmaicenia:

Kawałki świeżego ananasa będą dobrym dodatkiem do smażonego kurczaka z warzywami!