Kotleciki z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z bobu

Autor: Anna Jezierska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 gram

200 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

20 gramów

1 gram

2 szczypty

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę komosy ugotuj według zaleceń producenta na miękko w bulionie warzywnym

Krok 2

Mrożony bób przelej wrząca wodą, przełóż do kielicha blendera, dodaj do niego natkę, mąkę z cieciorki i czosnek. Wlej oliwę, fix do mielonego i kilka łyżek wody, połącz ugotowaną wczesniej komosą w bulionie warzywnym

Krok 3

Posiekaj cebule, zeszklij na oliwie i dodaj do masy

Krok 4

Dodaj paprykę wędzoną, całość można doprawić sosem sojowym, jeśli to konieczne. Uformuj z niej kotleciki i obtocz w płatkach owsianych.

Krok 5

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i skrop delikatnie oliwą. Ułóż na niej kotleciki delikatnie skropione oliwą, również z góry. Kotleciki wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika na około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej