Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone z kurczaka wymieszać z połową bułki tartej, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i lubczykiem, solą, pieprzem praz przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr.

Krok 2

Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Podawać z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszkąKotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką

Lubczyk sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych. W połączeniu z natką pietruszki zapewni potrawom intensywnie ziołowy smak i aromat. Z powodzeniem użyjesz go do przygotowania kotletów z kurczaka. Do masy mięsnej dodaj jajko, posiekane świeże zioła i odrobinę bułki tartej. Całość dopraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Do drobiu możesz również dodać zeszkloną na patelni cebulę z czosnkiem oraz ostrą lub słodką paprykę. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Następnie smaż je na patelni do osiągnięcia złocistego koloru. Serwuj je z gotowanymi ziemniakami, purée, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij również o warzywnych dodatkach. Kotlety będą dobrze smakować z surówką z kiszonej lub czerwonej kapusty, marynowanymi buraczkami czy prostą sałatką z pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. W zimie serwuj je z kiszonymi ogórkami, korniszonami lub marynowanymi grzybami. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczne i szybkie danie obiadowe.