
Składniki
400 gramów
80 mililitrów
1 opakowanie
50 mililitrów
300 gramów
400 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodę i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, jak na kotlety.

Krok 2
Do miski nalej mleka i wbij jajko. Przy użyciu kuchennego mieszadła dokładnie połącz ze sobą oba składniki. Plastry kurczaka najpierw zanurz w mlecznej miksturze, a następnie obtocz w panierce Knorr.

Krok 3
Tak przygotowane kotlety z kurczaka smaż na oleju, aż będą rumiane, chrupiące i wystarczająco wysmażone w środku.

Krok 4
W garnku ugotuj ziemniaki, dopraw solą i koperkiem. Sałatę wymieszaj z oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Gotowe kotlety podawaj z porcją ziemniaków i sałaty. Smacznego!


Dobra rada:
Kotlety z kurczaka zamiast na patelni można również przygotować w piekarniku. W tym celu dla lepszego efektu opanierowane kotlety lekko posmaruj olejem i piecz do momentu, aż ładnie się zazłocą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Fix panierka chrupiący kurczak z czosnkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety
Znasz powiedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie? Musimy przyznać, że jest coś prawdziwego w tej frazie. Czasami sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, meksykańskiej, a zapominamy o tradycyjnych przepisach, które również potrafią zachwycić smakiem! Dziś powracamy do kuchni polskiej i prezentujemy przepis na pyszne kotlety z mięsa drobiowego. Możesz usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada!
Dla kogo?
Nasz przepis na kotlety z mięsa drobiowego jest szybki i prosty, dlatego wykonasz go w kilka chwil. To opcja idealna dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu! Wystarczy pół godziny i na Twoim talerzu pojawią się znakomite kotlety. Wypróbuj nasz przepis, by przekonać się, że bardzo szybko znikną z talerzy.
Na jaką okazję?
Mięso w takiej formie uświetni każdy obiad rodzinny! Jest to uniwersalna potrawa, dlatego nie musisz martwić się, że komuś nie posmakuje. Nie masz czasu na gotowanie w ciągu tygodnia? Przygotuj kotlety wcześniej i schowaj je do lodówki. Po odgrzaniu będą równie smaczne!
Czy wiesz, że?
Tradycyjny kotlet schabowy powinien być moczony w mleku i cebuli przez kilka godzin. Uważano, że dzięki temu mięso będzie miało doskonały smak i piękny zapach. Takie receptury stosuje się do dziś.
Dla urozmaicenia:
Z czym podawać kotlety z mięsa drobiowego? Najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub ziemniaczane purée. Ważnym elementem są również warzywa! W szczególności polecamy surówkę Colesław. Dobrze sprawdzi się również sałata z oliwą. Pycha! Takie połączenie z pewnością Was nie zawiedzie. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego!