Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
583 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

621 osób wydrukowało

Pobierz pdf

789 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

100 mililitrów

75 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie rozbij delikatnie przez folię tak, aby mięso po całej długości miało podobną grubość. .

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą Knorr, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba.

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tuż przed podaniem mięso posmaruj Sosem Hellmann's Samba. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Wrapy z kurczakiem. ZERO WASTE w kuchni.

2

Opinie o przepisie

  • Lukasz Trzcinski

    Lukasz Trzcinski , 22.05.2018

    bardzo. dobra. potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 29.04.2016

    +ziemniaki z rozmarynem. Aneta pamietaj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Roślina ta pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego, a jej walory były doceniane już w starożytności. Koniecznie wypróbuj, jak dobrze sprawdza się jako dodatek do grillowanego kurczaka. Przekrojone wzdłuż mięso rozbij delikatnie, by miało podobną grubość na całej powierzchni, dzięki czemu będzie się równomiernie opiekało. Marynata do kurczaka także przyrządzona jest na bazie pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak ocet balsamiczny i oliwa. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pieprz, a ich wyrazisty smak złagodź kilkoma łyżkami miodu. Użyj także świeżych gałązek rozmarynu, które – drobno posiekane – z większą intensywnością uwolnią swój aromat. W tak przygotowanej zalewie obtocz kawałki mięsa, a następnie upiecz na grillu, regularnie je obracając. Po kilku minutach kurczak jest gotowy do zjedzenia. Jako dodatek do tego dania podaj sos paprykowo-czosnkowy. Smacznego!