
Składniki
400 gramów
1 sztuka
400 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
5 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
50 mililitrów
1 łyżeczka
50 mililitrów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej sosem sojowym, dodaj brązowy cukier, ocet ryżowy, posiekany czosnek i ostrą paprykę chilli. Dodaj olej sezamowy i starty imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, pozostaw na 30 minut.

Krok 2
Paprykę, marchew i cebulkę dymkę pokrój w cienkie paski. Szczypior z dymki potnij na trzycentymetrowe kawałki, z brokuła wytnij małe różyczki.

Krok 3
W osolonej wodzie ugotuj makaron soba. Na patelni, wraz z całą marynatą, podsmaż kurczaka. Na koniec połącz z warzywami, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość smaż, cały czas mieszając, aż esencja zupełnie się rozpuści.

Krok 4
Wszystko razem połącz z makaronem oraz kiełkami sojowymi. Podawaj na ciepło lub w formie sałatki na zimno, posypaną ziarnem sezamowym na wierzchu.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron Soba
Japoński makaron gryczany soba wykorzystasz jako bazę do wielu orientalnych dań. W tym przepisie został on połączony z kurczakiem i warzywami. Taka potrawa z makaronem soba idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad z azjatyckim sznytem. Wielobarwne danie zwraca uwagę, a bogactwo użytych składników sprawia, że makaron soba z kurczakiem smakuje niepowtarzalnie. Sprawdź, jakie to pyszne!
Dla kogo? Lubisz, gdy na talerzu dużo się dzieje, a azjatyckie smaki należą do twoich ulubionych? W takim razie koniecznie zobacz, jak zrobić makaron soba we własnej kuchni. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa, która będzie się składać z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu ryżowego, cukru trzcinowego oraz imbiru. Dodatek drobno posiekanej papryczki chili oraz czosnku nada jej pikantności. W misce z marynatą do makaronu soba umieść pokrojone w paski mięso z piersi kurczaka i odstaw je na pół godziny, aby nabrało intensywnego smaku.
Na jaką okazję? Nieskomplikowany przepis na sobę możesz wykorzystać jako niezawodny sposób na przemycenie do jadłospisu większej porcji warzyw. Z umiejętnie dobranymi przyprawami smakują kapitalnie i pozwalają przyzwyczajać do ich obecności na talerzach nawet największych sceptyków i maruderów. Do przyrządzenia potrawy potrzebne będą warzywa, takie jak: marchew, papryka, brokuł oraz cebula dymka. Na patelni, a najlepiej w woku, podsmaż kawałki kurczaka, a następnie dodaj do nich pokrojone warzywa.
Czy wiesz, że? Moment marynowania mięsa w przyprawach wykorzystaj na ugotowanie makaronu soba. Pamiętaj, że gotuje się on krócej od zwykłego makaronu pszennego, wystarczy około pięć minut. Odcedź makaron soba i przełóż na patelnię. Wymieszaj, dodając pod koniec smażenia kiełki soi. Makaron soba podawaj na ciepło lub schłodzony, posypany ziarnami sezamu.
Dla urozmaicenia: Przepisy na makaron soba mogą wyglądać bardzo różnorodnie. Spotkasz się z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek, groszku cukrowego, pędów bambusa albo kapusty pak choi. To receptura w sam raz do uruchomienia kulinarnej wyobraźni.