Krem kataloński z karmelizowanymi pomarańczami
trudne
7 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
10 dekagramów
4 łyżki
8 sztuk
1 szklanka
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj ze skórką pomarańczową. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zagotuj.
Krok 2
Żółtka ubij z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas ubijając, wlej gorące mleko.
Krok 3
Masę przelej do garnka o grubym dnie i cały czas mieszając, podgrzej na małym ogniu.
Krok 4
Krem przełóż do czterech małych miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 6 godzin.
Krok 5
Wyjęty z lodówki deser posyp cukrem. 10 dag cukru rozpuść na karmel i polej deser.
Krok 6
Na patelni podgrzej miód i dodaj pomarańcze. Mieszając podgrzej całość do momentu skarmelizowania się miodu. Na wierzchu deseru ułóż pomarańcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej