Zupa z rydzy – krem, rydzowa: przepis ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Krem z rydzów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rydze oczyść i pokrój w kostkę, cebulę i zioła posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2

W garnku rozgrzej masło lub margarynę, dodaj cebulę, podsmaż na złocisty kolor.

Krok 3

Dodaj rozmaryn, szałwię i ziemniaki, podsmaż kilka minut i zalej wszystko wodą, dodając Kostki Knorr. Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.

Krok 4

Na patelni przesmaż na maśle rydze i dodaj do zupy, gotuj kilka min i dodaj rozprowadzoną śmietanę zupą.

Krok 5

Zupę zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Podawaj posypaną koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z rydzów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z rydzów Krem z rydzów

Rydze są jednymi z najbardziej cenionych w kulinarnym świecie grzybów. Zachwala się ich wyborny smak, rudawy kolor, a także niepowtarzalny, niemal owocowy zapach. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić z nich wspaniałe danie, wypróbuj ten przepis na krem z rydzów. Zacznij od oczyszczenia grzybów i przycięcia ich trzonków. Podczas smażenia odłóż kilka plasterków rydzów, które z powodzeniem wykorzystasz do dekoracji gotowego dania. Do tej potrawy potrzebować będziesz pokrojonej w kostkę cebuli oraz kilku ziemniaków, które nadadzą zupie odpowiednio gęstą konsystencję. Zaopatrz się także w gałązkę świeżej szałwii oraz rozmarynu – te zioła o balsamicznym, sosnowym zapachu podkreślą smak rydzów. Ważnym składnikiem jest też słodka śmietana kremówka, która nadaje zupie delikatny, mleczny posmak. Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem na gładki, aksamitny krem lub przetrzyj ją przez sito. Podawaj ją na gorąco, posypaną drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Dobrym dodatkiem do kremu będą grzanki przygotowane z bagietki.