
Składniki
2 sztuki
5 łyżek
3 sztuki
2 łyżeczki
1 kilogram
3 łyżeczki
8 sztuk
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
15 dekagramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj całe ziarna gorczycy i czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać i strzelać, dorzuć czosnek i podgrzewaj przez około 30 sekund.
Krok 2
Dodaj cebulę i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podgrzewaj przez kolejne 8 minut.
Krok 4
Dodaj kurkumę i paprykę, kmin rzymski, mieloną gorczycę i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez 3-4 minuty.
Krok 5
Teraz dodaj mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 8-10 minut do momentu, gdy zacznie oddzielać się olej.
Krok 6
W oddzielnym rondlu rozgrzej pozostały olej, na którym smaż krewetki, ciągle mieszając do czasu, gdy będą miały różową barwę
Krok 7
Przełóż je do sosu i gotuj przez 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej