Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na małe różyczki, ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili oraz natkę pietruszki. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka przetnij na pół, umyj i osusz.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, sokiem i skórką z cytryny, z solą i pieprzem oraz z chili. Powstałą marynatą natrzyj połówki kurczaka z obu stron.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane mięso ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, po czym dołóż kawałki kalafiora, ciecierzycę i piecz jeszcze kolejne 20 minut. Kurczaka podawaj z warzywami oprószonymi natką pietruszki.

Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przed pieczeniem dodaj do mięsa kilka łyżek śmietany – powstanie wtedy idealny sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak vindaloo
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafioremKurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem

Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogość kolorów na talerzu? Masz to jak w banku! Niezwykle ważną rolę odgrywają w niej też warzywa strączkowe, które wykorzystuje się w formie dodatków do dania głównego. Jednym z przepisów, który łączy w sobie cechy libańskiej kuchni, jest przepis na kurczaka pieczonego z ciecierzycą i kalafiorem. Kulinarna podróż po krajach Bliskiego Wschodu gwarantowana!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które inspirują się przepisami z najodleglejszych zakątków świata. Otwórz się na kulinarne eksperymenty!

Na jaką okazję?

Na obiad – kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca z roku na rok zyskuje coraz większe uznanie w oczach Polaków. Ta roślina strączkowa znana jest także jako cieciorka lub groch włoski.