Rosół z rakami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raki w rosole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

750 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

1 łyżeczka

1 szczypta

30 gramów

2 łyżki

750 mililitrów

1 szczypta

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i cebulę pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym maśle.

Krok 2

Wrzuć do garnka, dolej wino oraz wodę i dodaj przyprawy: natkę pietruszki, tymianek, liść laurowy, paprykę, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 3

Raki umyj i opłukaj pod bieżącą wodą. Usuń czarne jelito i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj przez 10 minut.

Krok 4

Raki podawaj w rosole. Możesz serwować z białym pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Barszcz biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej