
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka po dokładnym opłukaniu i osuszeniu kroimy w plastry.
Krok 2
Z gałązki rozmarynu obrywamy listki, które wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy całość.
Krok 3
Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie nacieramy. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej ca całą noc, ale wystarczy też godzina).
Krok 4
Kurczaka grillujemy krótko z każdej strony Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z grilla
Kurczak z grilla to bardzo popularne mięso, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest łatwe w przygotowaniu, a po odpowiednim upieczeniu staje się kruche oraz soczyste. Przyrządzony w ten sposób kurczak jest uniwersalny i sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, podany obok kiełbasek czy karkówki. Możesz zrobić go nie tylko na klasycznym grillu, ale też na patelni grillowej lub w piekarniku ze specjalną funkcją. Najważniejsza jest jednak marynata, która delikatnemu białemu mięsu nadaje wyrazisty smak. Jej podstawą jest oliwa i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw. Dodaj do tego musztardę, np. sarepską albo dijon, a także świeże igiełki rozmarynu, ponieważ to zioło najlepiej komponuje się z drobiem. Marynatą natrzyj pokrojonego wcześniej w plastry kurczaka i odłóż całość do lodówki, najlepiej na noc, by wszystkie smaki oraz aromaty dobrze się przeniknęły. Kurczaka z grilla podawaj z sałatą z sezonowymi warzywami, razem z sosami i ryżem. Przekonaj się, jak smaczne mogą być proste w przyrządzeniu potrawy.