
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść słoninę ze skóry i reszty mięsa.
Krok 2
Rozdrobnij przyprawy w mikserze. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce. Suchą mieszaniną przypraw przełóż paski słoniny i uciśnij w szklanym naczyniu.
Krok 3
Co 2-3 tygodnie sprawdzaj czy nie pojawił się płyn, jeśli tak wybierz go bibułą i ponownie posól. Degustację rozpocznij po 6 miesiącach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej