Łosoś z cukinią i pomidorami
oraz oscypkiem w łagodnej glazurze
łatwe
606 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.

Krok 2
Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.

Krok 3
W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.

Krok 4
Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.

Krok 5
Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.


Dobra rada:
Do zawiniętego w ten sposób łososia możesz dołożyć po listku bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z cukinią i pomidorami
Łosoś w cukinii to nie tylko sposób na wykwintny obiad, ale także na smaczną przystawkę. W połączeniu z delikatnymi warzywami i wyrazistym serem będzie naprawdę udaną potrawą. Przygotuj na grillu łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze – ta ryba, dzięki zwartemu mięsu, dobrze nadaje się do opiekania. Gotowe danie wygląda bardzo efektownie i jest proste w przygotowaniu. Rybę pokrój na kwadraty i zamarynuj w zalewie z karmelizowanego cukru, ketchupu i przypraw, a smak całości przełam octem. Po kilku minutach na każdy kawałek łososia połóż plaster oscypka (albo innego wędzonego sera) i zawiń w bardzo cienko pokrojone plastry cukinii. Możesz je urozmaicać liśćmi bazylii albo innymi świeżymi ziołami. Piecz na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż ryba zmięknie, od czasu do czasu polewając ją glazurą. Podawaj z pomidorkami na ciepło, sosem czosnkowym lub koperkowym, świetnie pasuje także z grzankami i zieloną sałatą. Łosoś w cukinii to doskonała propozycja na apetyczne danie – przygotuj go i przekonaj się.