Makaron ryżowy z tofu i z warzywami - z cukinią | Przepisy.pl pixel

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, cukinię, kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę, chili i szczypior pokrój drobniutko, imbir zetrzyj na tarce.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 1

Krok 2

Orzechy ziemne upraż w piekarniku lub na patelni i lekko je pokrusz.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 2

Krok 3

Makaron ryżowy i grzyby mung w dwóch oddzielnych miskach zalej gotującą się wodą, odstaw na 10-15 minut na bok, aby składniki zmiękły, po tym czasie odcedź z wody.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 3

Krok 4

W woku lub garnku z szerokim dnem, na rozgrzanym oleju, podsmaż warzywa - kapustę, chili, imbir, paprykę, kiełki sojowe, cukinię, marchew i namoczone wcześniej grzyby. Dodaj tofu.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 4

Krok 5

Gdy warzywa z tofu lekko się zarumienią wlej olej sezamowy, sos sojowy, przyprawę czosnkową Knorr, dodaj makaron i orzechy. Całość dopraw mieszając ze szczypiorem i natką kolendry.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealne są mrożone warzywa w stylu chińskim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańskuMakaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku

Kuchnię chińską wciąż jeszcze odkrywamy. Jednym z popularniejszych dań, które również w Polsce święci tryumfy, jest makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Zachwycają przede wszystkim prostota potrawy oraz jej głęboki smak i orientalny aromat. Do przygotowania makaronu ryżowego z warzywami i serem tofu po syczuańsku potrzebujecie zaledwie 40 minut. Kolendra, kiełki sojowe, orzeszki ziemne i kapusta bok choy tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Wprowadźcie do tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty. Będzie naprawdę pysznie i egzotycznie!

Dla kogo?

Dla zwolenników dań wegetariańskich i miłośników kuchni chińskiej.

Na jaką okazję?

Makaron ryżowy z warzywami i tofu doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, na kolację lub na lunch w pracy. Może być także uzupełnieniem menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kuchnia syczuańska jest najbardziej znaną odmianą kuchni chińskiej. Łączy w sobie smaki o odmiennym charakterze. W 1985 roku otwarto Syczuańską Akademię Sztuki Kulinarnej, której celem jest podtrzymywanie tradycji związanej z przygotowywaniem i serwowaniem potraw.

Dla urozmaicenia:

Do dania idealnie pasuje mieszanka warzyw chińskich, którą bez trudu kupicie w każdym sklepie.