
Składniki
250 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
50 mililitrów
70 gramów
1 litr
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kretki umyj oraz osusz.

Krok 2
Wino zmieszaj z przyprawą Knorr i jedną łyżeczką sosu sojowego. Wrzuć krewetki.

Krok 3
Jajka roztrzep widelcem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Smaż na złoto obracając przez około 2 minuty.

Krok 5
Krewetki obtocz w powstałym cieście i wrzucaj do rozgrzanego oleju.

Krok 6
Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym. Krewetki układaj na talerzu i pokrop z wierzchu sosem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki smażone
Krewetki to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców morza. Są dość proste w przygotowaniu i mają delikatny rybny smak. Do wyboru masz duże krewetki tygrysie i małe, zwane koktajlowymi. Surowe są szare, dopiero po usmażeniu lub ugotowaniu zyskują charakterystyczny łososiowy kolor. Wypróbuj nasz przepis na krewetki smażone (jeśli wybierasz wersję mrożoną, jest ona już wstępnie obgotowana). Krewetki mrożone rozmroź najpierw, a świeże umyj i osusz. Następnie namocz je w winie doprawionym uniwersalną mieszanką i sosem sojowym, a później przygotuj ciasto. Obtocz w nim krewetki i wrzucaj je na głęboki tłuszcz, smażąc na złoty kolor. Obracaj je, żeby usmażyły się równomiernie, pamiętaj jednak o tym, by nie smażyć ich zbyt długo. Gotowe podawaj skropione mieszanką sosu sojowego z olejem sezamowym, pasować będzie też np. słodki sos chili albo sos tatarski podany w osobnym naczyniu. Krewetki smażone to pyszna przekąska na ciepło – przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się! Serwuj udekorowane szczypiorkiem.