Makaron z krewetkami w sosie paprykowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
201 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
0.5 kilograma
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
400 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki – obierz czosnek i cebulę z łupin, paprykę dokładnie umyj. Opłucz i osusz krewetki jeśli są z zamrażalnika.
Krok 2
Makaron spaghetti o średniej grubości ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętaj, by pozostał al dente, wtedy się nie rozpadnie podczas smażenia. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na gorącym tłuszczu najpierw podsmaż czosnek, a następnie dodaj paprykę, i całość smaż 5 min, co chwilę mieszając. Dodaj osuszone ręcznikiem kuchennym i obrane z ogonków krewetki. Danie dopraw przyprawą orientalną Knorr. Całość delikatnie zamieszaj, podsmaż jeszcze przez chwilę i powoli wlej śmietankę, ciągle mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 4
Gotowe danie przełóż na talerze lub do większej miski. Makaron z krewetkami w pysznym sosie paprykowym podawaj oprószony posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami w trakcie smażenia krewetek możesz dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z krewetkami w sosie paprykowym
Mimo że kuchnia polska nie słynie z owoców morza, coraz częściej sięgamy po tego typu składniki, gdy chcemy przygotować efektowne i wyszukane danie. Nie da się ukryć, że wielu z nas pokochało krewetki za ich sprężyste mięso i delikatnie morski smak. Nie musisz jednak wychodzić do restauracji, by ich skosztować. Przyrządzenie skorupiaków wcale nie jest trudne. Jeśli potrzebujesz pomocy, skorzystaj z naszego przepisu na makaron z krewetkami w sosie paprykowym.
Dla kogo?
Dla każdego, kto przepada za potrawami bazującymi na owocach morza. Chcesz w pełni wykorzystać fakt, że współcześnie w sklepach spożywczych mamy dostęp do produktów z całego świata? Bardzo słusznie! Makaron z krewetkami to świetny sposób na oswojenie się z własnoręcznym przygotowaniem ich do obróbki.
Na jaką okazję?
Choć makaron z krewetkami i sosem paprykowym jest naprawdę prosty w przygotowaniu, zrobisz nim wrażenie na gościach. Świeże warzywa i owoce morza połączone ze świeżymi ziołami i spaghetti to danie idealne zarówno na romantyczną kolację jak i rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Jeśli jesteś początkującym kucharzem, postaw na krewetki, które sprzedawane są już po wstępnym oczyszczeniu, usunięciu pancerzy i obgotowaniu.
Dla urozmaicenia:
Zamiast spaghetti do przygotowania makaronu z krewetkami w sosie paprykowym możesz użyć tagiliatelle, penne (rurki) albo farfalle (kokardki). Smak potrawy znacznie urozmaicisz, dodając trochę drobno pokrojonych suszonych pomidorów w oleju lub połówki pomidorków koktajlowych. Smacznego!