Makaron z wołowiną i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i warzywami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować we wrzątku z dodatkiem bulionetki i oliwy z oliwek. Wołowinę przyprawić solą, pieprzem i ok 3 łyżkami sosu sojowego, odstawić.

Krok 2

Cebulę, czosnek, papryki pokroić w drobną kosteczkę, zieleninę posiekać, marchew pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać rozdrobnioną wołowinę, smażyć na mocnym ogniu, rozdzielając kawałki mięsa na jak najdrobniejsze części. Mięso wyjąć i odcedzić z tłuszczu.

Krok 4

Marchew poddusić na kilku łyżkach wody, następnie dodać papryki, mięso mielone, makaron, delikatnie wymieszać całość, dodać posiekaną zieleninę, polać 2-3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami sosu sojowego, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 5

Danie podawać w miseczkach otulone zieloną sałatą :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z wołowiną i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej