Makaron ze szparagami i kozim serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki pod skosem.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix rozmieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów i gotuj na małym ogniu 2 minuty.

Krok 3

Na koniec dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.

Krok 4

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Ser pokrój w plastry, ułóż na wierzchu dania i udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szparagów możesz użyć cukinii. Pokrój ją w półplastry i przesmaż na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i kozim seremMakaron ze szparagami i kozim serem

Makaron farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim to propozycja na szybki i smaczny obiad. Do przyrządzenia tego dania użyj makaronu w kształcie niewielkich kokardek. Doskonale komponuje się on z różnego rodzaju sosami oraz sałatkami, a przy tym bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Do sosu potrzebujesz tylko kilku składników, m.in. świeżych zielonych szparagów, sera koziego oraz kilka listków bazylii. Warzywa oczyść i pokrój, a następnie wymieszaj fix do spaghetti carbonara ze śmietanką, dodaj szparagi i całość zagotuj. Makaron polej sosem, a na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser kozi. Gotową potrawę udekoruj świeżą bazylią. Szparagi możesz zastąpić np. cukinią – pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie. Z kolei zamiast sera koziego sprawdzi się m.in. wyrazisty w smaku parmezan. Zatrzyj odrobinę i posyp nim gotowe danie. Wybierz wersję dla siebie i wypróbuj nasz przepis na znakomity makaron farfalle w kremowym sosie. Życzymy udanego gotowania!