
Składniki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
6 łyżeczek
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
8 plastrów
2 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, śmietanę wymieszaj dobrze z jajkami i dopraw do smaku Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż cebulę oraz paprykę. Dodaj marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę i smaż chwilę razem. Przełóż do miski i wystudź lekko.

Krok 3
Natłuszczone foremki do muffinów wyłóż plastrami szynki – po 2 plastry na foremkę i ułóż na blasze do pieczenia.

Krok 4
Przygotowane warzywa połącz z jajeczną masą, wymieszaj i nałóż do przygotowanych foremek. Wierzch posyp startym serem.

Krok 5
Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut, do momentu gdy masa zetnie się. Po upieczeniu babeczki podawaj na ciepło lub na zimno.


Dobra rada:
Do babeczek przygotuj lekki jogurtowy dip ziołowy – gęsty jogurt typu greckiego wymieszaj z posiekanymi świeżymi ziołami oraz czosnkiem, kilkoma kroplami soku z cytryny i gotowe!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffiny jajeczne z warzywami
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną i szybką przekąskę, przepis na muffiny jajeczne z warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę: szalotkę lub czosnkową, paprykę oraz natkę pietruszki. Usmaż je na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Składniki połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, zastąp ją jogurtem naturalnym) marchewką, groszkiem i jajkami. Możesz użyć przepiórczych – szybciej się gotują. Dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odstaw do czasu aż wystygnie. Następnie wyłóż foremki szynką (oprócz rekomendowanej, dobrze sprawdzi się też parmeńska) i wypełnij ostudzonym farszem. Przed włożeniem do piekarnika, muffinki posyp startym serem: parmezanem albo cheddarem. Tak przygotowane piecz przez kilka minut. Serwuj na ciepło lub zimno, w obu przypadkach będą tak samo smaczne. Możesz udekorować je listkami bazylii lub koperkiem. Sprawdź nasz przepis na muffiny w słonej wersji. Smacznego!